Inloggen    |   contact  
Contact

      Sint-Maartenscollege
      Aart van der Leeuwkade 14 
      2274 KX  VOORBURG
      tel:  070 - 386 72 72
      fax: 070 - 387 72 75
      e-mail voor absentie leerlingen:
      absentie@st-maartenscollege.nl
      e-mail school (administratie):

     info@st-maartenscollege.nl
     e-mail website (P.N. van der Burg):
     vdb@st-maartenscollege.nl             

  Gezonde kantine

 

Welkom

      


Sint-Maartenscollege, Voorburg  Rooms-katholieke scholengemeenschap
voor 
mavohavoatheneumgymnasium en tweetalig vwo


Respectvol, kansrijk en uitdagend onderwijsActueel


     


Uitstekende examenresultaten!
Het Maartens is trots op de zeer goede examenresultaten, allemaal hoger dan het landelijk gemiddelde. Uiteindelijk is 100% van onze mavo-leerlingen, 97% van onze havo-leerlingen en 96% van onze vwo-leerlingen geslaagd. 

Bovendien zijn al onze gymnasiasten en tweetalig vwo-leerlingen geslaagd. Hartelijke felicitaties aan alle Maartensleerlingen die samen een geweldige prestatie hebben neergezet!

2G en 2TG op excursie naar Romeins Xanten
Op donderdag 13 juni gingen de 48 gymnasiasten van 2G en 2TG voor het vak Latijn op excursie naar het Duitse stadje Xanten. Ooit lag daar een van de grootste steden van het Romeinse Rijk ten noorden van de Alpen, genaamd Colonia Ulpia Traiana. Bovengronds is daar helaas niet zo heel veel meer van te zien, al zijn er wat gebouwen gereconstrueerd zoals de stadsmuur, de haventempel en het amfitheater. 

In het museum (een reconstructie van het gigantische badhuis) hebben de leerlingen vele bijzondere vondsten kunnen bewonderen. Ook met een foto-opdracht, een meetopdracht en levend stratego hebben de leerlingen zich eventjes Romein in een echt Romeins stadje kunnen wanen. Halverwege de dag stond de stappenteller van een van de leerlingen al op 10.000 stappen: geen wonder dat op de terugweg naar Voorburg de pizza bij een tussenstop in Nijmegen er prima in ging.

     
Uitstekende examenresultaten

Het Maartens is trots op de zeer goede examenresultaten, allemaal hoger dan het landelijk gemiddelde. Na het eerste tijdvak is 99% van onze mavo-leerlingen, 91% van onze havo-leerlingen en 90% van onze vwo-leerlingen geslaagd. 


De verwachting is dat na het tweede tijdvak zowel havo als vwo rond de 95% uitkomt en de mavo maar liefst op 100%! Bovendien is nu al 100% van onze gymnasiasten geslaagd. Hartelijke felicitaties aan alle Maartensleerlingen die samen een geweldige prestatie hebben neergezet!
6 vwo-leerlingen Hannah en Evelien winnen de KNAW-prijs 2019

Het profielwerkstuk 'Jumbo: groot, groter, grootst' van Hannah van Arkel en Evelien van Meeteren heeft de derde prijs gewonnen bij het profiel economie & maatschappij van de KNAW-onderwijsprijs 2019. Dat heeft de KNAW op 11 juni in Amsterdam bekend gemaakt. De jury prijst hun persoonlijke, brede opzet en concrete conclusies. ,,Loon naar werken’’, zegt begeleidend docent Pieter Uittenbogaard. ,,Hartstikke leuk dat ze deze prijs hebben gewonnen. Ik heb nog nooit zo’n toegewijd duo begeleid.’’


Het werkstuk van de Hannah en Evelien geeft antwoord op de vraag hoe een Brabants familiebedrijf de tweede supermarkt van Nederland werd. De twee 6 vwo-leerlingen hebben talloze artikelen, sites en boeken geraadpleegd en gesproken met verschillende ‘stakeholders’. Ze spraken onder meer met Colette van Eerd, lid van de raad van bestuur van Jumbo, en onderzochten ze de klanttevredenheid met een enquête in de supermarkt. Ze belichten onder meer de risicovolle overname van La Place, concurrentie van HelloFresh, sponsoring en efficiënter inkopen.

,,De KNAW-prijs is op het gebied van onderwijs de meest prestigieuze die leerlingen kunnen winnen’’, zegt rector Ajolt Elsakkers. ,,Al jaren hoop ik op verschillende scholen dat het 'mijn leerlingen' een keer lukt om genomineerd te zijn. Nu dat op het Sint-Maartenscollege eindelijk het geval is, ben ik ongelooflijk trots. Deze leerlingen hebben met hulp van de geweldige Maartensdocenten laten zien dat ze echte kwaliteit en diepgang hebben ontwikkeld op school. De prijs is een groot compliment voor de leerlingen en voor de school’’

Leerlingen winnen een studiebeurs, bestemd voor het eerste studiejaar aan een Nederlandse universiteit of hogeschool of aan een buitenlandse onderwijsinstelling van vergelijkbaar niveau. De derde prijs bedraagt € 1.000. Bovendien ontvangen de winnaars een oorkonde van de Academie. 


          Spotlight 21: 'Fata Morgana'

Van 6 t/m 8 juni werd op het toneel Spotlight 21 opgevoerd. Het thema was dit jaar 'Fata Morgana'. Vier leerlingen waren tijdens de show opzoek naar de weg naar school. Rondom dit verhaal werden dansacts, prachtige liedjes en grappige sketches opgevoerd. Uiteindelijk kwamen de leerlingen in aanraking met de Grootvizier waarna het in een prachtige, wervelende finale eindigde. Leerlingen en collega's hebben bijna een jaar gewerkt aan de voorstelling. We kijken nu alweer uit naar de volgende!


        
Tweede plaats op het Shell Schoolhockeykampioenschap 

Op vrijdag 7 juni jl. werden de nationale Shell Schoolhockeykampioenschappen in Amsterdam gehouden. Onze meisjes- en jongensteams uit de bovenbouw hebben zich gekwalificeerd door eerste te worden in de regionale voorrondes en daarom mochten ze het opnemen tegen 15 andere scholen voor de titel 'beste school van Nederland'.  


Helaas hadden de dames het lastig, maar mochten ze uiteindelijk met een mooie overwinning de dag afsluiten. De jongens hebben het zelfs gered tot de finale, maar daarin was een school uit Hilversum uiteindelijk te sterk. Toch blijft het een mooie prestatie, tweede van Nederland!


        
Tweetalige brugklassen in York
Van 4 t/m 7 juni werd er door 1T1 en 1T2 een bezoek gebracht aan de prachtige Middeleeuwse stad York (Engeland). De leerlingen hebben deze dagen veel Engels kunnen spreken met 'native speakers'. Ze moesten ook een aantal opdrachten uitvoeren zoals o.a. een interview en een museumbezoek. Uiteraard was er ook voldoende ruimte voor vrije tijd. Leerlingen en begeleiders kijken terug op een geslaagde reis, de eerste in de nog lange carrière van de leerlingen op het tweetalig vwo.

        
Maartensleerlingen op Parkpop

Twee bandjes van onze school gaan meedoen met Parkpop dit jaar, te weten op zondag 30 juni om ongeveer 16.00 uur. Your Stage, gelieerd aan Musicon, verzorgt in aanloop naar het Haagse festival de bandcoaching, mediatraining en promotie voor deze bandjes.

Een van de deelnemende bandjes is Random Highways, dat alleen uit meiden uit de tweede klas van onze school bestaat. Floor Comvalius, Maybritt Duwel, Nienke Lemain, Maja Kersten, Anna de Ruiter en Senna Mussen spelen al bijna twee jaar samen. Random Highways heeft al meerdere keren van zich laten horen tijdens
vieringen en festiviteiten. Deze getalenteerde meiden maken de stap naar ‘the next level’.

Het tweede bandje dat tijdens Parkpop het Maartens gaat vertegenwoordigen op het Your Stage podium is het duo Shio en Michelle. Deze meiden spelen sinds kort samen en werden tijden het laatste open podium, dat op 24 mei plaatsvond, gescout. Het tweetal maakt muziek in het singer-songwriter genre. 

     3 mavo in Kleve (Duitsland)

Op woensdag 29 mei jl. brachten de 3 mavo klassen een bezoek aan Kleve in Duitsland. Op het programma: een puzzeltocht door de stad, een bezoek aan de Schwanenburg (mét beklimming van de toren) en in het Duits een inwoner van de stad interviewen. 


Na de opdrachten was er tijd voor ontspanning: een stukje waterfietsen en nog even shoppen. Met een stralende zon was het een geslaagde dag! 
 Brugklas-excursie naar Brugge

Op dinsdag 28 mei jl. gingen alle 8 brugklassen naar het Belgische Brugge. In het kader van het Bruggeproject (Middeleeuwse stad) werd er een stadswandeling afgelegd, een rondvaart in een bootje gemaakt en uiteraard ook Vlaamse friet en/of wafels gegeten. Ondanks de landelijke OV-staking verliep de reis voorspoedig en zat het weer ook nog mee. We kijken terug op een leerzame, maar vooral leuke dag in Brugge!


        
Dubbelklapper op het Shell Hockeytoernooi

Op vrijdag 12 april jl.  was het jaarlijkse Shell schoolhockeytoernooi. Zoals altijd spelen wij mee met 4 teams. Een jongens- en meisjesteam voor de onderbouw en een jongens- en meisjesteam van de bovenbouw. 

De onderbouwteams zijn helaas allebei in de halve finale uitgeschakeld, maar de beide bovenbouwteams wisten het toernooi te winnen. Dat betekent dat wij als school ons dit jaar opnieuw kampioen van Zuid-Holland mogen noemen en met beide bovenbouwteams naar de landelijke finale dag mogen op 7 juni in Amsterdam!


        
Eerste paal geslagen voor de Novum-Maartenshal

Op dinsdag 26 maart werd de eerste paal voor de Novum-Maartenshal geslagen. De jongste leerlingen van het Novum en van het Maartens mochten op de knop drukken om de stellage in werking te zetten. Hiermee is de bouw van de nieuwe sporthal dan echt begonnen. De planning is dat de hal begin 2020 klaar voor gebruik is.


   
Internationalisering: vier buitenlandse scholen waren te gast 
In het kader van het Internationaliseringsproject 4 vwo kwamen zo'n honderd buitenlandse leerlingen samen met elf begeleidende docenten voor een week naar onze school. Zij gingen aan de slag met projectopdrachten rondom ‘sustainability’. De leerlingen kregen input van onder meer Greenpeace, de VN, Shell, Diederik Samsom en gingen naar Rijswijk Buiten (‘een wijk vol nieuwe energie’). Daarnaast waren er andere activiteiten zoals de ‘The Hague challenge', bowlen, een dag Amsterdam met bezoek aan een museum en rondvaart en verder namen de gastouders hen mee naar typisch Nederlandse dingen.

De leerlingen kwamen van drie bij ons al bekende scholen: El Morell, Spanje (met de begeleiders Núria en Gloria), Radstadt, Oostenrijk (met Birgit en Franz) en Ajdovskina, Slovenië (met Stasa, Melita en Sonja Marušič. Dit jaar verwelkomden we ook een nieuwe school: Solna Gymnasium uit Zweden (met  Per, Maria, Mizgin en Julie). We kijken terug op een mooie, geslaagde week!
Overstap naar ons eigen Zermelo-portal

Vanaf woensdagmiddag 20 februari zullen we overstappen van scholengroepspinoza.zportal.nl naar st-maartenscollege.zportal.nl . We krijgen dus onze eigen portal, in plaats van een Spinoza-portal. Dit heeft voor het beheer grote voordelen. Als gebruiker merk je van de overstap niets, behalve dat je op een andere site moet inloggen. We doen de overstap op de woensdag voor de vakantie, zodat er bij eventuele zaken die nog niet werken, we de tijd hebben om dat te herstellen. 

Stappenplan
1 - Vanaf woensdagavond inloggen op https://st-maartenscollege.zportal.nl  (op dezelfde manier als je daarvoor deed). 
2 - De app moet eenmalig opnieuw gekoppeld worden, zie de link voor de handleiding: https://confluence.zermelo.nl/display/HAN/De+Zermelo+App+installeren+en+koppelen
3 - Verwijder scholengroepspinoza.zportal.nl uit je favorieten en voeg https://st-maartenscollege.zportal.nl toe bij je favorieten.
Engelstalig toneel voor de brugklassen tweetalig vwo: een hele uitdaging!

Op 7 februari kregen 1T1 en 1T2 de eerste Engelstalige uitdaging. Britse acteurs van de ‘Phileas Fogg Company', bezochten onze school voor de 13e keer om samen met hen het stuk ‘Little Victorians’ in 2 uur in te studeren en ook te spelen. Ouders en andere familieleden waren hierbij aanwezig. De acteurs spreken alleen Engels en dus kon er niet stiekem gesmokkeld worden door iets in het Nederlands te vragen of te zeggen.

Met een half jaar tweetalig onderwijs achter de rug bleek dit totaal geen probleem te zijn. Met gemak begrepen de leerlingen de acteurs en werd in 1 uur tijd, met veel Engelse humor, diverse scenes ingestudeerd. Het uur daarna speelden zij, samen met de acteurs, een aantal gebeurtenissen uit het leven van arme kinderen uit de Victoriaanse tijd.
Aan de lachende gezichten was goed te zien dat, zowel de ‘acteurs' van 1T1 en 1T2 als ook hun publiek, van deze voorstelling hebben genoten!

        
Leerlingen doen mee aan de 'klimaatstaking'

Ongeveer 200 leerlingen van onze school hebben op donderdag 7 februari meegedaan aan de landelijke klimaatstaking op het Haagse Malieveld. De leerlingen toonden zo -met toestemming van hun ouder(s)/verzorger(s)- hun maatschappelijke betrokkenheid. Wij ondersteunen en waarderen dit leerlingeninitiatief zeer!


        
 Gymnasiumdag - vrijdag 1 februari

Aankomende vrijdag zal alweer de negende editie van de Gymnasiumdag plaatsvinden. Deze dag volgen de ruim 250 gymnasiasten van het Sint-Maartenscollege geen reguliere lessen, maar in plaats daarvan ervaren zij een aspect van de oudheid. Dit jaar staat de dag in het teken van de Griekse held Theseus. Hij weet de verschrikkelijke Minotauros (half mens-half stier woonachtig in het labyrint op Kreta) te doden. 

Overdag bereiden de leerlingen in verschillende groepen en onder leiding van docenten o.a. toneel, decor en dans voor. Ook zal een groot deel van de leerlingen een aantal workshops volgen, waaronder retorica, een escaperoom, actief Latijn en Chinees. Aan het eind van de dag zal om 19.30 uur het eindresultaat in de hal en op toneel worden vertoond.

 Nieuwe sporthal: de 'Novum-Maartenshal'

Volgende maand begint de bouw van de nieuwe sporthal achter het Sint-Maartenscollege. Deze nieuwe hal is de vervanger van onze oude Maartenshal en zal tevens ruimte bieden aan gymlessen van het Novum. Op 30 januari jl. onthulde de wethouder, mevrouw Bouw, de nieuwe naam van de hal. Deze zal de naam 'Novum-Maartenshal' krijgen. Deze naam werd ingezonden door drie leerlingen en een docent (van zowel het Novum als het Maartens). Een reportage hierover van Leidschendam-Voorburg.tv kunt u hier bekijken.


   

Drukbezochte open school en informatieavond
Op zaterdag 12 januari jl. werd onze school door honderden leerlingen van groep 7 en 8 én hun ouder(s)/verzorger(s) bezocht. Zij konden kennismaken met alle vakken, mini-lesjes volgen en kregen informatie over de school en de brugklas. 

Op dinsdag 22 januari was er een informatieavond voor ouder(s)/verzorger(s) van de leerlingen uit groep 8. Tijdens deze avond werd algemene informatie gegeven over de school, maar vooral ook over de aanmelding voor het aankomende brugklasjaar. Heeft u deze avond gemist of nog eens alles rustig nalezen? Klikt u hier voor de presentatie van die avond.


Op dinsdag 29 januari was de informatieavond tvwo voor leerlingen van groep 8 én hun ouder(s)/verzorger(s). Op deze avond ging het specifiek over de opleiding tweetalig vwo. Van 20.30 tot 21.30 uur konden de leerlingen ook nog twee kennismakingslesjes (in het Engels) volgen. 


        
Kerstontbijt voor alle klassen

Op vrijdag 21 december jl. werd het jaarlijkse kerstontbijt op school gehouden. Na het ontbijt waren er nog vieringen en enkele lessen. Na het 5e uur konden leerlingen en docenten gaan genieten van een welverdiende vakantie.

   
Kaarslichtconcert 2018
Op maandag 17 december was de aula van onze school weer omgetoverd tot een sfeervolle en intieme concertzaal, waarin de vele muzikale talenten van ons college konden schitteren. Met maar liefst 17 optredens werden de muzikale harten van de vele bezoekers verwarmd; optredens variërend van gevoelig gezongen versies van hits van Gavin James of Laura Jansen, via het samenspel op cello en fagot door vader en zoon, tot een magistraal uitgevoerde Pathétique van Beethoven. Ook het personeel liet zich van zijn meest muzikale kant zien in het Kaarslichtkoor. De heer Vernooij wist als afsluiting van de avond zelfs de hele zaal mee te laten zingen met 'Imagine' van John Lennon, zodat iedereen in opperste kerststemming weer huiswaarts kon keren.


        
€10919 voor Giro 555 (ramp in Sulawesi)
Met de 'Glow in the dark'-marathonwandeling heeft het Sint-Maartenscollege maar liefst 10919 euro opgehaald voor Giro 555. Dit geweldige bedrag zal ten goede komen voor hulp aan de slachtoffers van de natuurramp in Sulawesi. Een vertegenwoordiger van Giro 555 nam donderdag 6 december de cheque in ontvangst. Wij zijn trots op alle 96 bovenbouwleerlingen en de 13 collega's die deze tocht tot een goed einde hebben weten te brengen. Speciale vermelding is er voor Famke Verheggen (4V); zij haalde in haar eentje ruim 500 euro op voor het goede doel!

        
Julia Vermeulen wint de finale van het Maartensdictee!
Op donderdag 6 december vond de finale van het Maartensdictee plaats. Nadat enkele weken geleden in alle klassen een dictee was voorgelezen en per klas de winnaar was gekozen, konden 52 finalisten hun tanden zetten in een pittig finaledictee.

 'Voorwaar' geen 'sinecure', voor 'sommigen' werd het misschien 'weleens' 'te veel', maar echte 'crises' werden voorkomen zodat de 'psycholance' dit keer niet opgeroepen hoefde te worden. Wilt u zien welke (andere) woorden de 'onverbiddelijke' opstellers van het dictee voor de finalisten in petto hadden, klik dan op deze link naar het finaledictee. 
 

Per jaarlaag en niveau waren de kampioenen: Britte Munier (1MH2), Sam Overgaag (1HA3), Tara Jadoenathmisier (1T1), Chloë Egger (2M2), Joey Sahdew (2H3), Michelle Than (2T1), Janne Staats (3M1), Puck de Groot (3H1), Lisanne Beeloo (3T1), Maud van de Velde (4M1), Brian Wetsteijn (4H2), Silvion Darson (5H4), Arne Müter (5V4), Vera Visser (6V3) en Sandy Bauman (6V2). Maar beste speller van al deze toppers was - met maar 5 fout - Julia Vermeulen uit 4V. Zij kreeg de trofee en mag zich Spellingkampioen 2018-2019 noemen!

        
Op zoek naar VOC-bronnen in het Nationaal Archief
Leren omgaan met primaire bronnen is een belangrijk onderdeel van het vak geschiedenis. Aangezien het Nationaal Archief op een steenworp afstand ligt, gingen onze leerlingen uit 4 havo en 5 vwo afgelopen maandag 3 en dinsdag 4 december op pad. Niet alleen kregen zij een workshop waarbij zij aan de slag gingen met bronnen over de Indonesische geschiedenis, maar zij kregen ook een rondleiding in het VOC-depot waar enkele unieke documenten werden getoond en besproken.


        
Metamorfosen op school!

Afgelopen vrijdagmiddag voerde theatergroep Aluin voor de gymnasiasten uit 5V en 6V verschillende verhalen uit de Metamorfosen van de Romeinse dichter Ovidius op. Metamorfosen is Ovidius’ meesterwerk. In het werk vertelt hij honderden verhalen uit de Griekse mythologie die allemaal met elkaar verbonden zijn door het thema van de gedaanteverwisseling. In een snelle, hilarische en boeiende voorstelling kwamen vrijdag vele verhalen uit werk voorbij: Philemon en Baucis, Actaeon, Pygmalion, Apollo en Daphne. Zeker voor de eindexamenkandidaten Latijn, die dit jaar Ovidius voor het examen lezen, was het een feest der herkenning!

     Workshops profielkeuze 3 vwo in het Science Centre (TU Delft)
Op vrijdag 30 november hebben alle leerlingen uit 3 vwo deelgenomen aan workshops die werden verzorgd door studenten van de TU Delft. Dit jaar moeten de leerlingen immers een keuze maken voor hun profiel. Een goede stap in het keuzeproces is dat zij kennis maken met vervolgstudies binnen het domein van de bèta-wetenschappen. Diverse onderwerpen kwamen aan bod: de bouw van een robot, het ontwerpen van een product en het onderzoeken van de stabiliteit van vliegtuigen. Daarnaast was er een bezoek aan de campus en het Science Centre.

     
Studiemarkt HBO/WO

Donderdagavond 29 november werd door de leerlingen uit 4 havo en 4 vwo een vervolgstap gezet in het studiekeuzeproces. Na de herfstvakantie zijn zij in de mentorlessen gestart met het online studiekeuzeprogramma Qompas. Middels o.a. diverse testen worden de leerlingen op ideeën gebracht voor het gericht bezoeken van open dagen van diverse opleidingen in het land. Waarom niet zelf als school alvast een open dag (lees avond) organiseren? Rond de dertig HBO- en WO-opleidingen werden uitgenodigd en waren bereid presentaties van specifieke studies, workshops, speed-dates en een algemene informatiemarkt op het Maartens te verzorgen. Na het maken van een verslag zijn de leerlingen niet alleen een stuk wijzer geworden welke studies wel en niet in aanmerking komen, maar hopelijk ook nog gemotiveerder voor de lessen op school, als je immers weet waarvoor je werkt.
Kaarslichtconcert
Op maandag 17 december kunnen leerlingen en personeel weer hun muzikale talenten laten horen op het sfeervolle en intieme Kaarslichtconcert. 

Bespeel je een instrument of kun je heel goed (onversterkt) zingen, meld je dan aan door bijgaand formulier in te vullen en in te leveren bij mevrouw Rader (226) of de heer Huisman (314). 

Kaartjes voor het concert zijn € 2,50 per stuk en kunnen ook al gereserveerd worden via dit bestelformulier

 

Maartensdictee -
finale op 6 december 2018

Bij kansrijk onderwijs hoort aandacht voor taal en taalverzorging. Een werkstuk vol taalfouten betekent immers een lager cijfer. Maar ook na school blijft taalverzorging belangrijk: een goed verzorgde sollicitatiebrief gooit tenslotte hogere ogen dan een brief met fouten.

Vandaar dat alle leerlingen zich afgelopen week op de Maartensdag weer hebben gebogen over het zogenaamde Maartensdictee. Om een idee te krijgen van de herculische klus die de leerlingen toen hebben geklaard, kunt u via de links het dictee voor de onderbouw en voor de bovenbouw inzien. 

 
 

Inmiddels zijn de dictees nagekeken en is de lijst met de beste speller(s) per klas bekend. Deze finalisten maken een nieuwe dictee in de finale van het Maartensdictee op 6 december en maken kans op de titel 'beste speller van een jaarlaag' of zelfs 'beste speller van het Sint-Maartenscollege'. En natuurlijk spellen de finalisten op 6 december niet alleen zo goed mogelijk voor de eer, maar ook om kans te maken op de prijzen voor beste spellers.Schoolfeest op de schaatsbaan
Op vrijdag 16 november jl. werd de 'Maartensweek' afgesloten met een schoolfeest op de ijsbaan van Leidschenhage. De week die vooral in het teken stond van de 'Glow in the dark-tocht' en het 'Maartensdictee' werd feestelijk afgesloten op schaatsen. Ook de temperatuur was tot een winters 'schaatspeil' gezakt, waardoor ook de warme chocolademelk met slagroom zeer welkom was.

        Leerlingen lopen marathonafstand voor Sulawesi 

Als ware helden werden de 96 leerlingen met 13 begeleidende docenten onthaald op het schoolplein tijdens de Maartensdag van 14 november jl. De leerlingen namen deel aan de 'Glow in the dark-tocht' van in totaal 42 km en 195 meter (afstand van de marathon). Zij trotseerden het strand van Zandvoort en Noordwijk, de duinen van Katwijk en Wassenaar, gevolgd door Meijendel, Clingendael en het Haagsche Bos op weg naar het Maartens. Met deze wandeltocht hebben de leerlingen en docenten veel geld opgebracht voor het goede doel; dit jaar gaat het geld naar de slachtoffers van de aardbeving in Sulawesi. Het exacte bedrag wordt op een later moment bekend gemaakt.


        Paaltrefbaltoernooi voor de brugklassen (meisjes)

Op de laatste dag van de proefwerkweek streden alle meisjes uit de brugklassen tegen elkaar bij het paaltrefbaltoernooi. Het werd een felle strijd tussen de 8 brugklassen, maar uiteindelijk ging 1HA3 met de overwinning naar huis. De tweede plaats was voor 1MH1 en op de derde plaats eindigde 1T1. Het paaltrefbaltoernooi voor de jongens zal in de volgende proefwerkweek worden houden.

     
Anglia certificaat - 100% geslaagd!

Het afgelopen schooljaar was er de mogelijkheid voor de leerlingen uit de derde klas om het Anglia certificaat te behalen. Dit certificaat is een mooi middel om aan te tonen wat het niveau Engels is dat je beheerst. De pilot is zeer zeker geslaagd, net als alle 42 leerlingen!

Op donderdag 11 oktober hebben de geslaagde leerlingen (100 procent!) van het schooljaar 2017-2018 hun Anglia-certificaat in ontvangst genomen. Het was een feestelijk gebeuren waarbij ouders, grootouders, broertjes en zusjes aanwezig waren om hun geslaagde familieleden te feliciteren. 

Voor dit schooljaar zijn de aanmeldingen al binnen en is er de mogelijkheid voor de leerlingen uit de tweede klas, derde klas en van 4 mavo om ook hun Anglia-certificaat te behalen. Als school, en zeker als sectie Engels, zijn wij super trots op deze kanjers!


                
Week van de internationalisering

Het Sint-Maartenscollege is internationaal georiënteerd. Zo gaan ieder jaar de klassen van 4 vwo op uitwisselingsbezoek in een Europees land. Van 17 oktober tot en met 23 oktober verbleven de leerlingen in een gastgezin in Zweden, Oostenrijk, Slovenië of Spanje. Met de scholen uit Oostenrijk, Slovenië en Spanje is al meerdere jaren contact. Het voelt voor de collega’s inmiddels al bijna als thuiskomen. Nieuw dit jaar is het contact met Zweden. Dit project is gericht op bedrijfseconomie. De leerlingen die zijn afgereisd naar Zweden hebben dan ook allemaal economie in hun vakkenpakket. 

Een week doorbrengen in een buitenlands gezin is natuurlijk een beetje spannend. Voor de gezinnen is het net zo spannend om een buitenlandse leerling in huis te hebben. Alle leerlingen worden met open armen ontvangen en komen als rijkere personen terug. Ze leren omgaan met andere eetgewoontes, ze voeren andere gesprekken, ze zien dat het niet op alle scholen hetzelfde gaat en hopelijk genieten zo ook van de mooie landschappen en het lekkere, soms bijzondere, eten. 

Op de buitenlandse school nemen de leerlingen deel aan een project, zo zien ze ook hoe het er op deze andere school aan toe gaat. Naast een project over de verschillende culturen of een maatschappelijk onderwerp bezoeken de leerlingen ook ‘s lands mooiste plekken. We kijken nu al uit naar de week in maart 2019 wanneer de buitenlandse leerlingen bij ons op bezoek komen.

        
Normen en Waardenproject
Al jaren organiseert het Sint-Maartenscollege een 'Normen en Waarden project' voor alle tweede en derde klas leerlingen. Op dinsdag 16 oktober en woensdag 17 oktober jl.werden de leerlingen geconfronteerd met diverse nuttige en maatschappelijk relevante onderwerpen.

Normen en waarden spelen een belangrijke rol in het leven van alledag, op school en daarbuiten. Wij gaven deze begrippen meer inhoud op deze dagen, hoewel die natuurlijk ook dagelijks op school de nodige aandacht krijgen. Medewerkers van diverse instanties gaven voorlichting en workshops over uiteenlopende onderwerpen, zoals loverboys, (cyber) pesten, seksuele diversiteit, drugs en alcohol, verslavingen en criminaliteit, eetstoornissen, zinloos geweld, verkeersveiligheid en dergelijke. 
Zeilproject voor tweede klassen
In de week van 1 oktober tot en met 5 oktober 2018 vond het jaarlijkse zeilproject voor alle tweede klassen plaats. In deze week verbleven de tweede klassers twee en een halve dag op originele 'platbodems'. De dinsdag en de donderdag in deze week gingen de leerlingen aan de slag met het zeilproject op school. Tijdens dit project stond uiteraard het zeilen centraal, maar was er ook aandacht voor milieuaspecten.
 Maartensleerlingen wanen zich ware Romeinen
Woensdag 19 september jl. brachten de bijna 80 gymnasiumleerlingen van 1G1, 1T1 en 1T2 voor het vak Klassieke Talen een excursie aan het Archeon. Daar leerden zij onder leiding van een stoere Romeinse miles (soldaat), trouwe servus (slaaf) of zorgzame Romeinse matrona (getrouwde vrouw) het leven in de Romeinse tijd kennen. De wapenrusting van een soldaat, speerwerpen, de juiste manier om het badhuis te bezoeken en nog veel meer kwamen aan bod. De dag werd afgesloten met een spannend gladiatorengevecht, al vonden velen de busreis misschien wel het hoogtepunt van de dag...

     
Zevende plaats op het nationale wiskunde toernooi

Na de verpletterende vierde plaats van vorig jaar is het onze school dit jaar wederom gelukt in de prijzen te vallen. Ons team heeft een prachtige zevende plaats uit het vuur gesleept (van de circa 100 teams die meededen). Na de ochtendsessie stond ons team (bestaande uit een leerling uit de huidige 4V-laag, een uit 5V en drie uit de 6V wiskunde D-klas) op plaats 19 (met 270 van de maximale 500 punten), maar door maar liefst 490 van de 500 punten (!) te behalen in de middagsessie (de op-een-na beste score van alle teams) hebben zij toch nog 12 scholen ingehaald en mochten we voor het tweede jaar achter elkaar plaatsnemen op het podium (top 10).
De brugklassers voelen zich al helemaal thuis

Op donderdag 8 en vrijdag 9 september hadden de nieuwe brugklassers de 'Brugklaswendagen'. Met deze dagen werd de wenperiode afgesloten en is het echte middelbare schoolleven nu echt begonnen. De leerlingen hebben nog meer met elkaar kennisgemaakt, gingen bowlen, namen deel aan een EURO-fit test en sloten het geheel af met een feest in de kantine. Het is goed om te zien dat de brugklassers zich al aardig thuis voelen op school!


        
We zijn begonnen!
Op dinsdag 28 augustus begon het schooljaar 2018-2019 officieel in de Sint-Martinus kerk te Voorburg. Alle nieuwe brugklassers, oudere leerlingen, collega's en enkele ouders/verzorgers waren aanwezig en genoten van de mooie woorden en de muziek. Tijdens het derde uur hadden alle leerlingen een mentoruur en daarna begonnen de lessen volgens het reguliere rooster. 


        
Gymspullen, s
choolboeken en andere leermiddelen 2018-2019 
Op vrijdag 24 augustus (onderbouw) en maandag 27 augustus (bovenbouw) moeten de pakketten met schoolboeken en andere leermiddelen worden afgehaald in de lokalen 224, 225, 226 en 227 (entree via het schoolplein of conciërge). 

Het afhaalschema staat in de brochure Leermiddelen 2018-2019.      
                           
Gymkleding kan worden gekocht bij Sport 2000,                   
Koningin Julianaplein 14 in Voorburg  
(blauw broekje en blauw T-shirt / blauwe polo).   


    


          


Op 6, 7 en 8 april zal Spotlight Stuurloos worden opgevoerd! De aanvangstijd voor de shows is 20.00 uur. Op 8 april is er tevens een Matinee om 15.00 uur.

Tot 29 maart a.s. is het mogelijk kaarten te reserveren.  
Via onderstaande link komt u bij het formulier om dit te doen.De bestelde kaarten liggen tot 15 minuten voor aanvang van de show voor u klaar bij de kassa in de hal van de school. De kosten per kaart bedragen € 6,--.

Wacht niet te lang met reserveren. Het gaat altijd erg snel met de verkoop! Vanaf 30 maart kunnen alleen nog kaarten worden gekocht via de losse verkoop tijdens de grote pauzes op school.

Het kan zijn dat u kaarten reserveert maar ​​achteraf gezien toch niet kunt komen. Dan graag even een mailtje naar zyl@st-maartenscollege.nl


Glo

2G en 2TG op excursie naar Romeins Xanten
Op donderdag 17 mei gingen de gymnasiasten van 2AG en 2TG op excursie naar het Duitse stadje Xanten. Ooit lag daar een van de grootste steden van het Romeinse Rijk ten noorden van de Alpen genaamd Colonia Ulpia Traiana. 
Bovengronds is daar helaas niet zo heel veel meer van te zien, al zijn er wat gebouwen gereconstrueerd zoals de stadsmuur, de haventempel en het amphitheater. Maar als je op het terrein in de grond zou graven zijn er nog prachtige voorwerpen uit de Romeinse tijd te vinden. Dat mag natuurlijk niet en hoeft ook niet, want in het museum van het archeologische park konden we al heel veel bewonderen.
De leerlingen hebben zich in ieder geval eventjes kunnen wanen in een Romeins stadje, niet eens zo heel ver van ons vandaan, en in het echt kennis kunnen maken met de Romeinen en hun cultuur. 
En met een tussenstop bij een pizzeria in Nijmegen was niet alleen hun intellectuele honger gestild...

Weekagenda

Zomervakantie 

(tot en met 1 september)


vrijdag 30 augustus

- boeken ophalen (brugklas t/m

  derde klas)

- 16.00 uur: publicatie roosters

   tweede klas en hoger


maandag 2 september

- boeken ophalen bovenbouw

  (alleen in de ochtend)

- 10.00 - 11.00 uur: roosterspreekuur

   voor bovenbouwleerlingen

- 15.00 - 21.00 uur: studiedag voor het 

   personeel


dinsdag 3 september

- brugklasintroductiedag

   (alle andere leerlingen vrij)

woensdag 4 september

- 08.45 - 09.45 uur: openingsviering

   in de Sint Martinuskerk

- 10.10 uur: mentoruur (hele school)

- 11.15 uur: aanvang reguliere lessen


donderdag 5 september

-


vrijdag 6 september

-


- GPW week 2 onder- en bovenbouwzaterdag 20 januari 

- 09.30 - 13.30 uur: Open school

vrijdag 16 februari

- 5H/6V herkansingen SE II

vrijdag 16 februari

- 5H/6V herkansingen SE II

vrijdag 9 maart

- publicatie rooster tafeltjesavonden