Inloggen    |   contact  
Contact

      Sint-Maartenscollege
      Aart van der Leeuwkade 14 
      2274 KX  VOORBURG
      tel:  070 - 386 72 72
      fax: 070 - 387 72 75
      e-mail voor absentie leerlingen:
      absentie@st-maartenscollege.nl
      e-mail school (administratie):

     info@st-maartenscollege.nl
     e-mail website (P.N. van der Burg):
     vdb@st-maartenscollege.nl             

  Gezonde kantine

 

WelkomSint-Maartenscollege, Voorburg  Rooms-katholieke scholengemeenschap
voor 
mavohavoatheneumgymnasium en tweetalig vwo


Respectvol, kansrijk en uitdagend onderwijsActueel


Prachtige prestaties van onze examenkandidaten!

Wij zijn zeer trots dat alle eindexamenleerlingen mavo in een keer in het eerste tijdvak zijn geslaagd. Dit is voor het tweede jaar op rij dat 100% is geslaagd voor hun mavo-diploma. Na het tweede tijdvak is uiteindelijk op de havo 95% van de leerlingen geslaagd en op het vwo 94%. Wij feliciteren de leerlingen van harte met het bereiken van deze mijlpaal! 


        
Met de brugklassers naar België

Op 23 tot en met 25 mei stonden de lessen van alle brugklassers in het teken van 'de Middeleeuwse stad'. Tijdens het Bruggeproject moesten de leerlingen zich verdiepen in de stad Brugge (België). Deze stad, ontstaan in de Middeleeuwen, werd op donderdag 24 mei bezocht. De leerlingen kregen een rondvaart door de kanalen, ze legden een wandelroute met bijbehorende vragen af en moesten een foto-opdracht maken. Het was niet alleen door het mooie weer een prachtige en geslaagde dag. Op de laatste dag van het Bruggeproject hebben de leerlingen hun projectboek afgerond en hun opdrachten aan elkaar moeten presenteren.


        
2G en 2TG op excursie naar Romeins Xanten

Op donderdag 17 mei gingen de gymnasiasten van 2AG en 2TG op excursie naar het Duitse stadje Xanten. Ooit lag daar een van de grootste steden van het Romeinse Rijk ten noorden van de Alpen genaamd Colonia Ulpia Traiana. 

Bovengronds is daar helaas niet zo heel veel meer van te zien, al zijn er wat gebouwen gereconstrueerd zoals de stadsmuur, de haventempel en het amphitheater. Maar als je op het terrein in de grond zou graven zijn er nog prachtige voorwerpen uit de Romeinse tijd te vinden. Dat mag natuurlijk niet en hoeft ook niet, want in het museum van het archeologische park konden we al heel veel bewonderen.

De leerlingen hebben zich in ieder geval eventjes kunnen wanen in een Romeins stadje, niet eens zo heel ver van ons vandaan, en in het echt kennis kunnen maken met de Romeinen en hun cultuur. En met een tussenstop bij een pizzeria in Nijmegen was niet alleen hun intellectuele honger gestild...

          Repetitie Swing Time Big Band Den Haag met onze reporters!

Op woensdagavond 16 mei jl. kwam de lustrum vierende Swing Time Big Band Den Haag voor een laatste keer op ons college. Dit keer voor een openbare repetitie/workshop. Onze leerlingen uit 1T en 1G mochten hierbij zijn. Zij maakten als ware reporters aantekeningen van de stukken die zij hoorden en zagen. Deze bevindingen en interviews werken de leerlingen later uit tot een muziekrecensie. De dirigent en musici zaten klaar om hun muziekinstrumenten te tonen en uitleg te geven over hun rol in de Big Band.


        
Galabal 2018
Woensdag 25 april jl. werd het jaarlijkse Galabal voor eindexamenkandidaten gehouden. Het thema was dit jaar 007 (James Bond). De kandidaten zagen er allemaal piekfijn uit en hebben een leuke avond gehad. Zij brengen op donderdag 26 april nog een bezoek aan de Efteling, maar daarna moeten ze zich gaan voorbereiden op het eindexamen. Wij wensen iedereen alvast veel succes! Voor meer foto's van het Galabal klikt u hier.

        
Musical 'Lang en gelukkig'

Op donderdag 19, vrijdag 20 en zaterdag 21 april werd door leerlingen en docenten de sprookjesmusical 'Lang en gelukkig' ten tonele gebracht. In deze sprankelende revue kwamen een aantal klassieke sprookjes en een parade aan bekende sprookjesfiguren langs. Roodkapje, Assepoester, een prins, een baron en de grote boze wolf kwamen allemaal langs. Het geheel werd ondersteund door een orkest met livemuziek. Voor meer foto's klikt u hier.

        

      Schoolteams (jongens en meisjes) halen de landelijke finaledag schoolhockey

Het Sint-Maartenscollege heeft voor het derde jaar op rij de landelijke finaledag voor schoolhockeyteams bereikt. Zowel het schoolteam meisjes als ook het schoolteam jongens wisten het regionale schooltoernooi te winnen. Zij mogen nu op vrijdag 18 mei in Amsterdam strijden om het Nederlands Kampioenschap voor schoolteams. Wij wensen beide teams alvast veel succes!

          
Uitwisselingsproject 4H/5V Temecula (USA) 2017-2018
De gemeente Leidschendam-Voorburg heeft sinds 1993 een stedenband met de gemeente Temecula in Californië (USA). In het kader van deze stedenband brengen 18 Amerikaanse leerlingen en drie docenten van 26 maart tot 5 april een bezoek aan onze gemeente. Een deel van de Amerikaanse leerlingen zal gedurende deze dagen bij leerlingen van het Sint-Maartenscollege verblijven. Tijdens hun verblijf zullen de Amerikaanse leerlingen ook een bezoek brengen aan Den Haag, Amsterdam,  Muiden, Delft,  en natuurlijk het Sint-Maartenscollege! Van 21 april tot 5 mei brengen de leerlingen van het Maartens een bezoek aan Temecula.

Wij zijn er klaar voor!
P. Uittenbogaard
K. Roepert


     
Internationalisering voor 4 vwo

In het kader van het internationaliseringsproject 4 vwo bezochten zo'n 100 buitenlandse leerlingen samen met 8 begeleidende docenten onze school. Zij hielden zich een week bezig met projectopdrachten rondom duurzaamheid. Maar daarnaast deden zij ook andere activiteiten zoals een sportieve opdracht op het strand, een 'The Hague challenge': ludieke opdrachten om zo de highlights van Den Haag te ontdekken, samen bowlen, een dag Amsterdam met bezoek aan een museum en rondvaart en verder namen ook de gastouders hen mee naar iets typisch Nederlands.

De leerlingen kwamen van inmiddels voor ons bekende scholen: El Morell uit Spanje, Radstadt uit Oostenrijk en Ajdovskina uit Slovenië, maar we hebben dit jaar ook een nieuwe school uit een zusterstad van Voorburg:  Konstancin Jeziorna uit Polen.


     
Bandstand 2018!
Op donderdag 22 februari jl. ging het dak van de aula spreekwoordelijk eraf: talloze bandjes en leerlingen van het Maartens stonden op het podium. En uniek: een selectie van leerlingen speelde samen met de 'SwingTime BigBand' uit Den Haag, die haar lustrum viert. De aula leek wel een heuse poptempel geworden. Het was een prachtige avond om het begin van de voorjaarsvakantie in te luiden. Voor meer foto's van deze avond klikt u hier.

     
   Little Victorians door 1 tvwo

De leerlingen uit 1 tvwo hebben hun eerste toneelstuk in het Engels opgevoerd. Onder begeleiding van de 'Phileas Fogg Theatre Company' werd het stuk 'Little Victorians' gespeeld. Het stuk ging over arme straatkinderen in de Victoriaanse tijd. Het was mooi om te zien dat de leerlingen, na een halfjaar tweetalig onderwijs, al zo'n toneelstuk in het Engels konden opvoeren.

         
Muziekexamen praktijk 5 havo

Gisteren werd door onze muziekklas van 5 havo in de aula met een en zinderende muziekavond het schoolexamen praktijk voor het vak muziek afgelegd. Dit schoolexamen werd bijgewoond door zo’n 150 genodigden en was vormgegeven door de eindexamenkandidaten zelf. De muziekvoorkeur van de leerlingen zelf bepaalde grotendeels wat zij ten gehore brachten. Zo hoorden de aanwezigen een zelfgecomponeerd stuk voor solo-ukelele, een achtstemmig vocaal klassiek werk en alles wat daar tussen zit. Na deze mijlpaal stevent de muziekklas gestaag af op het eindexamen!


                               

 


Gymnasiumdag 

Op vrijdag 26 januari vond de achtste editie van de gymnasiumdag plaats. Een dag voor en door alle gymnasiasten van het Sint-Maartenscollege! Haast niet te missen voor de rest van de school, omdat de sterke geur van Grieks eten in alle gangen te ruiken was. Deze dag volgden de gymnasiasten geen lessen, maar hielden zij zich bezig met één aspect uit de oudheid. Na onze avonturen vorig jaar bij Julius Caesar en Cleopatra in Egypte stonden dit jaar de avonturen van de Griekse held Odysseus centraal. Nadat Troje was ingenomen, voeren de Griekse legeraanvoerders terug naar huis. Voor Odysseus, bedenker van het Trojaans Paard, werd de terugreis naar zijn eiland Ithaka wel een heel zware beproeving… Hij had zich de woede van de god Poseidon op de hals gehaald, met als gevolg een zwerftocht van maar liefst tien jaar!


Rondom dit thema bereidden de leerlingen met elkaar (jong én oud door elkaar!) en onder leiding van docenten verschillende dingen voor. Toneel, dans, muziek, grime, decor, aankondigingsaffiches en daarnaast ook nog workshops, zoals Grieks koken, retorica, Nieuwgrieks, Latijn en Grieks in Nederlandse woorden en gezegdes, bootcamp en een heuse escaperoom! Na een dag hard werken mondde dit alles uit in een wervelend optreden op het toneel ‘s avonds. Er werd door het publiek met bewondering gekeken naar de grappige scènes, men genoot van de gevoelige liedjes en geweldige dansen, deed fanatiek mee aan de ‘Ken-je-Klassieken’-quiz. Na afloop ging een ieder verrijkt en voldaan weer naar huis.


Global Studies voor 1 tvwo
De brugklassen tvwo hebben deze week gewerkt aan het project 'Global Studies'. Onderdeel van dit project was het International Breakfast. Alle leerlingen moesten een klein ontbijt verzorgen en presenteren aan elkaar. De ontbijtjes stonden symbool voor dat specifieke land. De leerlingen sluiten deze week af met de Gymnasiumdag, waaraan ook de 'Nederlandstalige' gymnasiumklassen aan meedoen.

        Drukbezochte open school
Op zaterdag 20 januari jl. werd onze open school drukbezocht door leerlingen uit groep 8 en hun ouder(s)/verzorger(s). Er kon worden kennisgemaakt met alle verschillende vakken, leerlingen gaven rondleidingen door de school en er werd goed rondgekeken in het gebouw. Ook konden de leerlingen vier mini-lesjes volgen waardoor ze een goede indruk kregen van de vakken en lessen op het Sint-Maartenscollege. Voor meer foto's van de open school klikt u hier.


        


Op dinsdag 23 januari jl. werd de algemene informatieavond voor ouder(s)/verzorger(s) gehouden. Tijdens deze avond werd er informatie gegeven door mevrouw Augustijn (rector) en de heer Van der Mijl (afdelingsleider brugklassen) over de school en de brugklas. Tijdens de avond werden er ook diverse optredens gehouden door leerlingen van de school. 


        


Op dinsdag 30 januari was de voorlichtingsavond over het tweetalig vwo. Deze avond was speciaal voor ouder(s)/verzorger(s) én de leerlingen uit groep 8 (met een vwo-advies) met interesse in tweetalig onderwijs. Tijdens deze avond hebben mevrouw Augustijn (rector), mevrouw Ten Bosch (coördinator tvwo) en de heer Van der Mijl (afdelingsleider brugklassen) informatie gegeven over de tweetalige opleiding. Daarnaast konden de leerlingen van groep 8 mini-lesjes volgen.
Escaping Alcatraz 
Middels de les 'Escaping Alcatraz' werden 18 leerlingen uit 4 en 5 vwo enthousiast gemaakt voor studeren aan de TU Delft. De leerlingen moesten in het Science Centre hun ontsnapping plannen en uitvoeren. Daarbij werd gebruik gemaakt van de praktische toepassing van zowel wiskunde als ook natuurkunde. 


                    Het Sint-Maartenscollege wenst iedereen een gelukkig 2018!


     
Kerstdiner voor tweede klassers

Op dinsdag 19 december jl. werd het kerstdiner voor alle tweede klassen gehouden. De leerlingen hadden allerlei verschillende hapjes gemaakt en zaten aan lange tafels in de sfeervolle aula. Er waren optredens van diverse leerlingen en de bediening was in handen van bovenbouwleerlingen. Na afloop van het kerstdiner werd de aula omgetoverd tot een grote dansvloer. We kijken terug op een sfeervol en gezellig kerstdiner!

        
Kaarslichtconcert 2017

We kijken terug op een prachtig en sfeervol Kaarslichtconcert. Er waren o.a. optredens op piano, hobo, blokfluit, akoestische gitaar en viool. Zowel leerlingen als personeelsleden brachten de mooiste (klassieke) stukken ten gehore. Tegen de achtergrond van de sneeuw, die buiten nog op de grond lag, werd het een stemmige avond voor de liefhebbers van klassieke muziek.

        Beroepenbeurs voor 3 en 4 mavo

Op vrijdag 8 december jl. gingen de leerlingen uit 3 en 4 mavo naar de beroepenbeurs in Ahoy (Rotterdam). Hier kregen de leerlingen voorlichting over diverse beroepsmogelijkheden, maar ook de bijbehorende vervolgstudies (mbo) na de middelbare school. Een hoop leerlingen weten nu alweer iets beter wat ze later (niet) willen worden!


        
Schoolfeest op de schaatsbaan in Leidschenhage

Op vrijdag 1 december jl. werd het schoolfeest gehouden op de schaatsbaan in Leidschenhage. Onder barre, winterse weersomstandigheden konden de leerlingen hun rondjes schaatsen. Daarnaast kon er worden gedanst in de lekkere warme zaal naast de schaatsbaan. Warme chocolademelk met slagroom vond gretig aftrek, maar de erwtensoep werd zeer gemist! We kijken terug op een geslaagd schoolfeest!


        
Sandy Bauman (5V) wint de finale van het Maartensdictee!

op donderdag 30 november vond de finale van het Maartensdictee plaats. Nadat enkele weken geleden in alle klassen een dictee was voorgelezen en per klas de winnaar was gekozen, konden de 47 'slimmeriken', 'in groten getale' dus, opnieuw 'enthousiast', 'gezamenlijk' hun tanden zetten in een pittig dictee, een ware 'tour de force'. Wilt u zien welke (andere) woorden de 'onverbiddelijke' opstellers van het dictee voor de finalisten in petto hadden, klik dan hier!

Per jaarlaag en niveau waren de kampioenen: Luuk Jansen (1MH3), Zacky Aways (1HA3), Michelle Than (1T2), Muzalfa Mehmood (2M2), Bryant Yeung (2H3), Emme Sint-Nicolaas (2T1), Bart Kondikis (3M1), Robin Daleman (3H2), Esther ten Broeke (3G1), Rosan Weber (4M3), Silvion Darson (4H1), Romy Sastrokomo (5H4) en Robin van der Geest (6V1). Maar na voor de 5e keer de finale van het Maartensdictee te hebben behaald, wist
Sandy Bauman (5V3) dit jaar met 10 fout de trofee te bemachtigen en mag zij zich dit jaar spellingkampioen van het Maartens noemen.


        

Gastles over migratie voor 3M3 (Maatschappijleer)
Vrijdag 17 november jl. is in de collegezaal voor 3M3 een gastles verzorgd over migratie door een medewerker van het ministerie van Justitie en Veiligheid die ook heeft gewerkt in Ghana en voor de IND. Migratie is een ingewikkeld thema waar medewerkers van het ministerie graag over in gesprek willen gaan met leerlingen. Er werd aangesloten bij wat leerlingen zelf al wisten over migratie nu zij in de lessen zijn gestart met het thema 'pluriforme samenleving'. 


Om dit te doen werd gebruik gemaakt van een  werkvorm met associatiekaartjes waarbij verschillende woorden over migratie onder de aandacht werden gebracht. Daarna werd er een kort filmpje getoond en een casus rondom jongeren en migratie besproken. De vraag die daar centraal stond was of leerlingen vinden dat de jongeren in de casus mogen blijven of moeten vertrekken, en waarom dan? De les werd afgesloten met enkele stellingen over migratie. De medewerker was onder de indruk van het hoge kennisniveau van de leerlingen: kortom een compliment voor 3M3!


     

TU Delft op bezoek
Op donderdag 16 november kwam de Technische Universiteit van Delft bij ons op bezoek. Studenten van het derde jaar gaven workshops aan alle leerlingen van 3 vwo. Dit jaar moeten de leerlingen namelijk een keuze maken voor hun profiel. Een goede stap in het keuzeproces is dat zij kennis maken met vervolgstudies binnen het domein van de bèta-wetenschappen. De workshops gingen over diverse onderwerpen, zoals: het bouwen van een robot of brug, het ontwerpen van een product en het onderzoeken van de stabiliteit van vliegtuigen.


        
Sint-Maartenscollege voor Sint-Maarten
De jaarlijkse sponsoractie stond dit jaar in het teken van Sint-Maarten. Voor het door natuurgeweld getroffen eiland werd zoveel mogelijk geld opgehaald door onze leerlingen en medewerkers. Op vrijdag 10 november jl. werd er tijdens de Maartensviering aandacht besteed aan de ramp. Tijdens het Maartensdictee gingen ook alle zinnen en moeilijke woorden over het tropische eiland. In de middag liepen de leerlingen een aantal rondjes rondom de school om hiermee zoveel mogelijk geld op te halen. 


        


Om 06.00 uur waren er al ongeveer 60 leerlingen onder begeleiding van docenten begonnen aan een fietstocht van 75 km in de regio Den Haag/Rotterdam. Zij werden aan het eind van de sponsorloop feestelijk onthaald door de overige leerlingen die net hun rondjes rondom de school hadden afgelegd. Ewout Genemans (oud-leerling en televisiepresentator/producent) verzorgde de prijsuitreiking en ging met veel leerling op de foto tijdens een ‘Meet and Greet’. 


        


In de middag waren er optredens van Amy Mielatz (oud-leerling en deelnemer aan Idols 2017), onze docentenband en uiteraard ook de leerlingenband. Er werd een Pubquiz georganiseerd over de docenten, tijdens de loterij vielen veel leerlingen in de prijzen en er kon geboden worden op enkele items in een veiling. Vooral de taarten waren in trek; hiermee konden de leerlingen immers de heren Stolk, Mens en Van der Mijl bekogelen op het schoolplein. We kunnen terugkijken op een geslaagde Maartensdag met nu al een opbrengst van rond de 5000 euro. Dit bedrag kan nog hoger worden nadat al het sponsorgeld binnen is.


        

Op zoek naar VOC-bronnen in het Nationaal Archief
In het kader van de tentoonstelling over 'De wereld van de VOC' gingen onze 4 havo- en 5 vwo-leerlingen aan de slag met opdrachten over de organisatie en ontwikkeling van de wereldwijde handel (zoals de eerste aandelen) van de VOC. Daarnaast bestudeerden ze een aantal primaire archiefbronnen die de ontwikkeling van Indonesië laten zien vanaf de VOC-tijd tot de onafhankelijkheid. De leerlingen leren hoe ze een geschiedenis kunnen reconstrueren door verschillende bronnen met elkaar te vergelijken. Zijn de kenmerkende aspecten - belangrijk onderdeel van de examenstof - terug te vinden in de bronnen? Als afsluiting kregen ze een uniek kijkje achter de schermen van het VOC-depot.


        
Maartensdictee 2017

Bij kansrijk onderwijs hoort aandacht voor taal en taalverzorging. Een werkstuk vol taalfouten betekent immers een lager cijfer. Maar ook na school blijft taalverzorging belangrijk: een goed verzorgde sollicitatiebrief gooit tenslotte hogere ogen dan een brief met fouten. 

Vandaar dat alle leerlingen zich op vrijdag 10 november tijdens het 5e uur weer bogen over het zogenaamde Maartensdictee. De beste spellers per klas gaan door naar de finale op 30 november en maken kans op de titel 'beste speller van een jaarlaag' of zelfs 'beste speller van het Sint-Maartenscollege'. En natuurlijk spel je niet alleen zo goed mogelijk voor de eer, maar ook om kans te maken op de prijzen voor beste spellers.
 
Uitreiking IB certificaat
Aan onze leerlingen in klas 5 en 6  van het tweetalig vwo bieden wij  de mogelijkheid om, naast hun reguliere vwo, een extra programma te volgen: het International Baccalaureate (IB), English A Language & Literature certificaat. Voor dit certificaat volgen de leerlingen een tweejarig programma waarin zij, beoordeeld als ’English native speakers’, op academisch niveau de Engelse  taal en literatuur bestuderen. Ze leren vaardigheden, zoals onder andere het schrijven van analytische essays, kritische tekstanalyses en het houden van presentaties. Het internationale IB examen vindt begin mei plaats en de uitslag komt in juli. Onze zesde klassers hebben dan al hun officiële vwo diploma uitreiking gehad en hebben de school verlaten.

Het is inmiddels een traditie geworden om hen begin november, samen met ouders en familie, opnieuw uit te nodigen voor een feestelijke bijeenkomst.Zo ontvingen vrijdag 3 november jl. ex-tvwo leerlingen hun IB certificaat. Ze vonden het fijn om weer even om hun vertrouwde Maartens te zijn om aan elkaar en de aanwezige docenten hun eerste ervaringen van het nieuwe (studenten) leven uit te wisselen. Het is mooi om van hen te horen, dat zij bij hun studie een groot voordeel ervaren van hun tweetalige- en IB opleiding!

     Paaltrefbaltoernooi & kunst-uren voor de brugklassers

Op vrijdag 3 november jl. werd het jaarlijkse paaltrefbaltoernooi gehouden voor alle brugklassen. Bij de meisjes won 1HA3 en bij de jongens was 1T2 de beste. Daarnaast hadden de leerlingen ook nog kunst-uren op het programma staan. Afhankelijk van de klas werd er handvaardigheid, tekenen of muziek gevolgd. In de volgende proefwerkweek zullen de vakken per klas weer wisselen.

        Normen en waardenproject

Op dinsdag 14 en woensdag 15 november werd het jaarlijkse Normen en waardenproject voor tweede en derde klassers gehouden. De leerlingen kregen voorlichting over maatschappelijk relevante onderwerpen, zoals voorlichting over loverboys, sociale media, eetstoornissen en homoseksualiteit. 
Internationalisering voor 4 vwo

In de week na de herfstvakantie gingen de leerlingen van 4 vwo op uitwisseling naar het buitenland. De leerlingen verbleven een week in een gastgezin in Oostenrijk, Slovenië, Polen of Spanje. Er werd kennisgemaakt met een andere cultuur, ze gingen naar school in een ander schoolsysteem en volbrachten een project over Europa. Daarnaast was er uiteraard ook tijd voor een hoop gezelligheid en 'toeristische uitstapjes' in de omgeving. De leerlingen uit het buitenland komen in maart 2018 bij onze leerlingen op bezoek. We kijken er nu al naar uit!
  
     
Zeilproject voor tweede klassen
In de week van 25 september tot en met 29 september vond het jaarlijkse zeilproject voor alle tweede klassen plaats. In deze week verbleven de tweede klassers twee dagen op originele 'platbodems'. Daarnaast hebben zij twee dagen op school gewerkt aan een project dat voornamelijk in het teken stond van (omgaan met) het milieu. Mede dankzij de inzet van de leerlingen en tientallen docenten werd het weer een geslaagde projectweek.
 

     Uitwisselingsproject 4H/5V Temecula (USA) 2017-2018
De gemeente Leidschendam-Voorburg heeft sinds 1993 een stedenband met de gemeente Temecula in Californië (USA). In het kader van deze stedenband wordt er eens in de twee jaar een uitwisseling van scholieren georganiseerd. Na een zeer succesvolle uitwisseling in 2015-2016 is het dit schooljaar weer zover! Een beperkt aantal leerlingen van het Sint-Maartenscollege en van het Dalton zullen in maart Amerikaanse scholieren ontvangen. Vervolgens gaan zij zelf eind april voor ongeveer tien dagen naar Temecula, waar zij niet alleen een dag naar High School zullen gaan, maar ook naar Joshua Tree Park en LA. Momenteel zijn wij op zoek naar enthousiaste leerlingen uit 4H en 5V die zo’n geweldige ervaring niet willen missen en aan de uitwisseling willen deelnemen. Zij hebben inmiddels een uitnodiging in hun schoolmail ontvangen. Aangezien er slechts beperkt plek is, is er wel een selectieprocedure. De leerlingen kunnen zich tot en met vrijdag 15 september aanmelden.

     
Brugklaswendagen

Op donderdag 31 augustus en vrijdag 1 september werden de Brugklaswendagen gehouden. Met deze twee dagen werd de kennismakingsperiode voor de brugklassers afgesloten. Er werden Cito-toetsen gemaakt, een EURO-fit test afgelegd, kennisgemaakt met elkaar en met de mediatheek. Daarnaast gingen de klassen op vrijdag bowlen in Zoetermeer en sloten zij 's avonds af met het Brugklasfeest in de kantine op school. Hiermee komt een einde aan de 'wen-periode' op de middelbare school en is ook voor de brugklassers de tijd van hard werken aangebroken. 

      Rooster in Zermelo voor ouder(s)/verzorger(s)

Sinds het eind van schooljaar 2016-2017 is er een nieuwe roostersite actief. Via Zermelo kunnen de leerlingen hun rooster -en de eventuele wijzigingen daarop- online bekijken. Dit kan via de website, maar ook via de 'Zermelo-app'. Voor de ouder(s)/verzorger(s) is een handleiding gemaakt om ook het rooster van hun kind(eren) in te kunnen zien. Voor deze handleiding klikt u hier
Het schooljaar 2017-2018 is begonnen!

Op maandag 21 augustus jl. begonnen alle 244 brugklassers aan hun allereerste schooldag op de middelbare school. Er werd kennisgemaakt met de mentor en de klasgenoten, de klassen streden tegen elkaar in een 'zeskamp' en er werd een speurtocht door de school afgelegd. Een dag later werd het nieuwe schooljaar traditiegetrouw gestart in de Sint-Martinuskerk te Voorburg. Wij wensen alle leerlingen een succesvol schooljaar toe!


     Gymspullen, s
choolboeken en andere leermiddelen 2017-2018 
Op vrijdag 18 augustus (onderbouw) en maandag 21 augustus (bovenbouw) moeten de pakketten met schoolboeken en andere leermiddelen worden afgehaald in de Maartenshal naast de school (entree via de fietsenstalling). 

Het afhaalschema staat in de brochure Leermiddelen 2017-2018.      
                           
Gymspullen kunnen worden gekocht bij Sport 2000,                   
Koningin Julianaplein 14 in Voorburg  
(donkerblauw broekje en lichtblauw T-shirt / lichtblauwe polo).

Geslaagden 2016-2017

Wij feliciteren alle leerlingen met hun behaalde diploma. Op alle afdelingen zijn er resultaten op zeer trots op te zijn. Op onze mavo was er een slagingspercentage van maar liefst 100%! Op onze havo was het 87%, op het vwo 92% en op het gymnasium ook maar liefst 100%! Deze week krijgen alle leerlingen hun diploma en wij wensen iedereen veel succes op hun vervolgopleiding na een welverdiende zomervakantie.

     
Leermiddelen Sint-Maartenscollege 2017-2018
Aan alle leerlingen, m.u.v. de eindexamenleerlingen, is de brochure 'Leermiddelen Sint-Maartenscollege 2017-2018' meegegeven. Een uitnodiging voor het inleveren van de voor het aflopende schooljaar in bruikleen genomen schoolboeken is ingevoegd. Ook een bestelformulier koopmaterialen (roze) is los in het gidsje te vinden. In het boekwerkje staat alle informatie over het verkrijgen van de leermiddelen voor het komende schooljaar. Vraag bij uw zoon of dochter naar deze brochure. U wordt aangeraden van de inhoud kennis te nemen.

Ouder(s)/verzorger(s) van nieuwe brugklassers ontvingen deze brochure, inclusief het bestelformulier koopmaterialen, tijdens de voor hen bestemde informatieavonden op maandag 19 juni 2017 en/of maandag 26 juni 2017.
 


   

Op 6, 7 en 8 april zal Spotlight Stuurloos worden opgevoerd! De aanvangstijd voor de shows is 20.00 uur. Op 8 april is er tevens een Matinee om 15.00 uur.

Tot 29 maart a.s. is het mogelijk kaarten te reserveren.  
Via onderstaande link komt u bij het formulier om dit te doen.De bestelde kaarten liggen tot 15 minuten voor aanvang van de show voor u klaar bij de kassa in de hal van de school. De kosten per kaart bedragen € 6,--.

Wacht niet te lang met reserveren. Het gaat altijd erg snel met de verkoop! Vanaf 30 maart kunnen alleen nog kaarten worden gekocht via de losse verkoop tijdens de grote pauzes op school.

Het kan zijn dat u kaarten reserveert maar ​​achteraf gezien toch niet kunt komen. Dan graag even een mailtje naar zyl@st-maartenscollege.nl


Glo

2G en 2TG op excursie naar Romeins Xanten
Op donderdag 17 mei gingen de gymnasiasten van 2AG en 2TG op excursie naar het Duitse stadje Xanten. Ooit lag daar een van de grootste steden van het Romeinse Rijk ten noorden van de Alpen genaamd Colonia Ulpia Traiana. 
Bovengronds is daar helaas niet zo heel veel meer van te zien, al zijn er wat gebouwen gereconstrueerd zoals de stadsmuur, de haventempel en het amphitheater. Maar als je op het terrein in de grond zou graven zijn er nog prachtige voorwerpen uit de Romeinse tijd te vinden. Dat mag natuurlijk niet en hoeft ook niet, want in het museum van het archeologische park konden we al heel veel bewonderen.
De leerlingen hebben zich in ieder geval eventjes kunnen wanen in een Romeins stadje, niet eens zo heel ver van ons vandaan, en in het echt kennis kunnen maken met de Romeinen en hun cultuur. 
En met een tussenstop bij een pizzeria in Nijmegen was niet alleen hun intellectuele honger gestild...

Weekagenda


zaterdag 14 juli tot en met 

zaterdag 25 augustus 2018

ZOMERVAKANTIE


vrijdag 24 augustus 

- boeken ophalen onderbouw


maandag 27 augustus 

- boeken ophalen bovenbouw

- 08.30 - 14.55 uur: eerste schooldag

  voor de brugklassers
- GPW week 2 onder- en bovenbouwzaterdag 20 januari 

- 09.30 - 13.30 uur: Open school

vrijdag 16 februari

- 5H/6V herkansingen SE II

vrijdag 16 februari

- 5H/6V herkansingen SE II

vrijdag 9 maart

- publicatie rooster tafeltjesavonden