Het gymnasium (vwo) op het Maartens

Het Sint-Maartenscollege heeft de oudste gymnasiumafdeling van Voorburg. Hoewel we de oudste afdeling hebben, zijn we zeker niet saai en stoffig. Afgelopen jaren is ons gymnasium uitgegroeid tot een actieve afdeling met momenteel 230 leerlingen. De school is trots op de gymnasiasten, die immers bovenop het VWO-programma Latijn en Grieks kiezen. En dat laatste is typerend: veel gymnasiasten van het Maartens hechten aan traditioneel onderwijs, maar willen zich daarnaast ook onderscheiden met extra activiteiten of extra vakken. Veel gymnasiasten zijn dan ook actief met sport, techniek, muziek, dans of toneel bezig, binnen én buiten school. Ook kiezen veel leerlingen voor tvwo en/of gaan zij in de bovenbouw naar Pre-University van de Universiteit Leiden. Maar wat houdt de keuze voor het gymnasium op het Maartens nu verder precies in?

Bekijk ook dit filmpje waarin leerlingen hun keuze voor het Gymnasiumonderwijs uitleggen.
Drie enthousiaste leerlingen uit 3 gymnasium hebben ook nog een eigen filmpje opgenomen.

Kennismaken met de Romeinen en de Grieken in de brugklas
Al in de brugklas krijg je, naast je andere vakken, het vak Klassieke Talen. Tijdens de lesuren KT (2 uur in de week) leer je niet alleen de taal van de Romeinen en de Grieken, maar besteed je ook aandacht aan hun cultuur: wat de Grieken en de Romeinen hebben bedacht, geschreven en gebouwd is immers de basis van onze westerse beschaving. Thema’s die we behandelen zijn bijvoorbeeld mythologie, Forum Hadriani (Voorburg!) en het Forum Romanum in Rome. Dit eerste jaar is bedoeld als kennismakingsjaar: op basis van de lessen en de behaalde resultaten maak je aan het einde van het schooljaar een keuze voor het gymnasium of het atheneum.

Stampen en vertalen in de tweede en derde 
In de tweede en derde klas krijg je respectievelijk 5 en 6 lesuren Latijn en Grieks per week. Afhankelijk van het aantal leerlingen dat gymnasium heeft gekozen, zit je in een homogene gymnasiumklas of in een combinatieklas 2 gymnasium/atheneum. Ook in de 2e en 3e besteden we aandacht aan de taal en cultuur van de Romeinen en Grieken, maar intensiever dan in de eerste klas. Woordjes stampen, grammatica leren en vertalen: dat alles om de talen zo goed mogelijk te begrijpen. Ook leer je verbanden te zien met de moderne vreemde talen. Om ervoor te zorgen dat iedereen op de juiste plek binnen school zit en zijn/haar gymnasiale carrière succesvol kan volbrengen, ontvangt iedere leerling na de eerste toetsweek in de tweede klas een studieadvies voor het gymnasium. Dan heb je dus nog de mogelijkheid om -na een serieuze poging- te stoppen met het gymnasium en verder te gaan op atheneum-niveau. 

Op naar het échte werk in de bovenbouw
Aan het einde van de derde klas maak je een keuze voor Latijn of Grieks óf voor beide talen in de bovenbouw. Na het leren van alle grammatica en woorden beginnen we halverwege de vierde klas met het vertalen van échte Latijnse en Griekse teksten. Denk bijvoorbeeld aan de teksten van Julius Caesar, Ovidius, Homerus en Plato. Onder begeleiding van de docent leer je de teksten ‘te lezen’, te analyseren en te begrijpen. Hiernaast volgt iedere gymnasiast ook het vak KCV, waar thema’s als mythologie, architectuur, drama en filosofie worden behandeld.

Erop uit!
Latijn en Grieks leer je natuurlijk niet alleen in de klas! Naast het reguliere onderwijs in de klas bieden we ieder leerjaar ook verschillende activiteiten aan. Zo gaan we naar het Archeon (brugklas), Xanten (tweede klas), Nijmegen (derde klas), het Paleis op de Dam (vierde klas), Rijksmuseum van Oudheden (eindexamenklas), doen we in de derde klas mee aan het Europese examen Latijn en Grieks (ECCL), gaan we naar klassieke toneelvoorstellingen en hebben we een heuse gymnasiumdag met ieder jaar een ander thema. Ook krijgen jullie uiteraard de kans om de eeuwige stad, de urbs aeterna, te bezoeken in de vijfde klas (de Romereis dus). 

Tot slot: het allerhoogste van het hoogste op het Sint-Maartenscollege is gymnasium binnen het tvwo, waarbij je Engels op hoog niveau leert spreken én jezelf voorziet van een enorme hoeveelheid algemene kennis en vaardigheden om allerlei moderne talen en teksten te kunnen doorgronden.

Per aspera ad astra (‘door zware inspanningen naar de sterren’). Kortom: durf jij de uitdaging aan en kom je ons gymnasium versterken?