Decaan en studiekeuze MAVO, HAVO en VWO

Op het Sint-Maartenscollege hebben we een aparte decaan voor de mavo, havo en vwo. Zij zijn het aanspreekpunt voor alles met betrekking tot de profiel- en studiekeuze. Heb je vragen op dit gebied dan kun je daarmee terecht bij mevrouw M. Ensing (mavo), mevrouw I. Vismans (havo) en mevrouw M. Palmeira (vwo). Kom langs of mail ens@st-maartenscollege.nl, vns@st-maartenscollege.nl of plm@st-maartenscollege.nl. Wij zullen je dan zo goed mogelijk proberen te helpen.

 

Hier vind je de belangrijkste informatie en ook allemaal handige links. Via Classroom en de mail houden wij jullie op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van profiel- en studiekeuzes en activiteiten.

 


LOB

LOB staat voor loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB). In de praktijk betekent dit de begeleiding van leerlingen leidend naar een goed onderbouwde profiel- en studiekeuze. Als leidraad voor deze begeleiding gebruiken we de geformuleerde LOB competenties.

 

De leerling kan dus na de gemaakte keuze antwoord geven op de volgende vragen: 

* Waar ben ik goed in? (kwaliteitenreflectie)

* Waar sta ik voor? (motievenreflectie)

* Waar kan ik doen waar ik het best in ben en leren  waar ik goed in wil worden?  (werkexploratie)

* Hoe kan ik zorgen dat ik het beste uit mezelf haal? (loopbaansturing) 

* Wie kan mij helpen om te worden wie ik wil zijn? (netwerken)

  


Profielkeuze

In de 3e klassen bereid je je profielkeuze voor. Dit doe je onder andere door antwoord te vinden op de vragen: 1 - wie ben ik? 2 - wat kan ik? 3 - wat wil ik?

Daarnaast krijg je uitgebreide voorlichting over vakken in de bovenbouw, inhoud van de verschillende profielen en de mogelijkheden van de verschillende profielen.


Studiekeuze

In de bovenbouw ga je aan de slag met de voorbereiding van je studiekeuze. Dit is een proces die globaal de stappen oriënteren, verkennen, verdiepen en knoop doorhakken behelst. 


Voor het oriënteren blijven we aandacht besteden aan wie je bent, wat je kan en wat je wil. Voor het verkennen kijken we naar de verschillende studierichtingen die er zijn, bezoek je open dagen, beurzen, krijg je voorlichting, enz. Een deel hiervan gebeurt op school, en een deel in je vrije tijd. Zodra je een idee hebt wat je wilt gaan studeren, ga  je je in die studie(s) verdiepen. Dat betekent dat je er alles over gaat uitzoeken en een dagje gaat meelopen en/of proefstuderen. Het doel is dat je uiteindelijk in je eindexamenjaar een weloverwogen keuze kunt maken.  


Handige sites


Open dagen MBO/HBO/WO

* Overzicht van open dagen mbo via spirit4you

* Overzicht van open dagen hbo/wo via Studiekeuze 123

 


MBO

 * bekijkjetoekomstnu

* mbo start

* kies mbo

* DUO studiefinanciering

 

 

HBO/WO

* Studiekeuze123 website

* Studeren in het buitenland

* Tussenjaar

* Studiegids 

* bekijkjetoekomstnu (HBO)

* Verschil HBO en WO

* Voorbereiding PABO

* DUO studiefinanciering

* Nuffic