Rookvrije zone

12 december 2023
Het Sint-Maartenscollege is de eerste school in Leidschendam-Voorburg met een rookvrije zone rond het schoolterrein. Twee brugklasleerlingen plaatsten vandaag samen met rector Ajolt Elsakkers en wethouders Jeffrey Keus (onderwijs) en Marcel Belt (zorg) de speciale stoeptegels die aanmoedigen om in de omgeving van de school niet te roken.

Het doel van de rookvrije zone is om roken rondom de school actief te ontmoedigen. Er liggen tegels bij verschillende stoepen langs de uitgangen van het schoolterrein. Medewerkers van het Sint-Maartenscollege hebben een schema gemaakt wie er in de pauzes naar buiten gaat om te handhaven.

Rector Ajolt Elsakkers is initiatiefnemer van de rookvrije zone rondom zijn school: “Schoolpleinen zijn sinds een aantal jaar al rookvrij. Helaas zien we dat leerlingen in de pauzes nu net buiten het schoolterrein staan te roken of vapen. Door ook van die omgeving een rookvrije zone te maken, willen we een plek creëren waar onze leerlingen kunnen leren zonder blootgesteld te worden aan tabaksrook. Daarnaast geldt zeker onder jongeren: ‘zien roken, doet roken’. De meeste rokers zijn ooit begonnen op het schoolplein. Ik ben blij dat de gemeente een plan ontwikkelt waar alle scholen in onze gemeente aan mee kunnen doen. Deze stoeptegels zijn een mooi symbolisch begin. Ik vind het gaaf dat twee van onze brugklasleerlingen als symbool voor de rookvrije generatie de eerste tegel hebben gelegd.”

De gemeente werkt aan een regeling om rookvrije zones ook rondom andere scholen en maatschappelijke organisaties, zoals zorginstellingen en sportverenigingen, mogelijk te maken. Wethouders Jeffrey Keus en Marcel Belt: “Het bevorderen van de rookvrije zones is een belangrijke stap voor ieders gezondheid. Daarom willen we dit samen met maatschappelijke partners meer mogelijk maken. Want iedereen moet kunnen opgroeien, leven, leren, werken en wonen in een gezonde omgeving."
Media
  • rookvrije school 2
  • rookvrije school 1